KNMV ONK Wegrace - Pinksterraces

Verslag Race3 ONK Superbike Oss 18-05-2013.

Vorige week stond Racingteam De Hollandsche Jongens nog opgesteld in Hengelo,  nu mogen we alweer weer vol aan de bak in Oss. Op stratencircuit Paalgraven denderen weer de nodige pk's over het normaal als industrieterrein dienende asfalt. Voor Rintje is dit een nieuw circuit en Jarco reed hier 3 jaar geleden voor het laatst. Ons team wordt hier gelukkig weer goed verwend met de producten van Desemenzo, GIJS streekselecties, Slagerij van Guilik, Veltman Vis en de Smaackmeester. Dit weekeinde zijn we alleen met ons team op pad. Er komen een aantal trouwe aanhangers van ons team voor een kopje koffie maar verder zijn we ingetogen aanwezig in Oss. En met een dikke 20 graden en blauwe hemel viel er over de omstandigheden niet te klagen. Perfect!

Kwalificatie:

Na een korte vrije training van 10 min op zondagochtend werden 2 kwalificaties verreden. Na afloop heerste er onvrede bij beide coureurs. We slaagden er onvoldoende in om snel de juiste setting te vinden voor de motoren, en het circuit vraagt nog een aanpassing in de rijstijl van zowel Jarco als Rintje. De resultaten van hun kwalificatietrainingen vinden zij dan ook onder de maat. Een P16 voor Jarco en P18 voor Rintje zijn het beste wat zij er uit hebben kunnen slepen. Voor Rintje was dit de eerste kennismaking op dit circuit en hij geeft toch aan dat dit niet helemaal in zijn straatje ligt. Jarco heeft dit circuit vaker gereden, maar geeft ook aan dat deze niet tot zijn favorieten behoort, en geeft aan problemen te hebben met het uit accelereren van de vele haakse bochten op dit circuit. Op zaterdagavond werd geprobeerd  de afstelling van de BMW's zo goed mogelijk aan te passen voor de race.

Warm-up:

Het mooie weer van zondag is maandag vertrokken als sneeuw voor de zon. Een grijze deken hangt boven het circuit en gedurende de warming up miezert het. Regenbanden worden gemonteerd, maar eigenlijk is het daar niet nat genoeg voor. Slicks zijn in deze condities al helemaal geen optie dus is er weinig keuze. De warm-up werd dus echt gebruikt als warm-up. Er viel weinig te testen omdat de omstandigheden voor de race nog onduidelijk zijn, maar elke gelegenheid wat ritme op te doen, en toch nog wat verbetering te zoeken wordt aangegrepen, in voorbereiding op de race.

Race:

Het opgestelde tijdschema is niet ideaal want het wachten tot de race om 17:00 maakt het lastig om scherp te blijven. Gedurende de dag is er een constante dreiging van regen, maar gelukkig wordt er toch een droge wedstrijd verreden. Opgesteld op de grid wachten de rijders op groen licht. Met veel geweld duiken alle deelnemers op spectaculaire wijze de eerste bocht in. Jarco bevindt zich in het middenveld, terwijl Rintje zijn start iets minder was. Toch proberen beide coureurs zich zo goed mogelijk te handhaven, totdat Rintje zich na 6 ronden meld in de pitstraat. Er ontstaat tijdens het rijden condens in zijn helm waardoor zijn zicht nagenoeg volledig weg was. Hij moest hierdoor helaas de wedstrijd staken rijdend op positie 18. Jarco rijdt flink door en verbeterd zijn kwalificatietijd nog in de race, echter verliest de aansluiting voor een top 10 positie. Het koste hem iets te veel tijd om zijn voorganger te passeren waardoor hij de aansluiting miste en slaagde er niet in dit goed te maken. Jarco passeert de finish als 15e, maar door een diskwalificatie schuift hij door naar de 14e plaats, goed voor 2 punten.  Het was een uitdagend weekend, waarin we als team een hoop geleerd hebben, en we weten dat er werk aan de winkel is. Met een sterke motivatie om de volgende keer beter te presteren bereiden we ons voor op de volgende race, op 14 juli in Zolder (België). 

Datum race:2013-05-19T09:00:00
Organisatie: St. Wegrace Oss
Locatie: Circuit Paalgraven, Oss