OBK Wegrace

Spa Francorchamps: een geslaagd raceweekend

Het weekend van 10 en 11 augustus stond in het teken van Spa. En dan bedoelen we natuurlijk het legendarische circuit van Spa Francorchamps. Twee wedstrijden. Nederlandse én Belgische coureurs. Het is Rintje Ritsma die de eer van De Hollandsche Jongens hoog houdt tijdens het evenement in België.

Omdat Jarco Grotenhuis nog herstellende is van zijn gebroken sleutelbeen, heeft hij helaas niet kunnen deelnemen aan de races. Zijn herstel verloopt verder voorspoedig. Op maandag 5 augustus is hij geopereerd in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. De chirurg heeft zijn sleutelbeen voorzien van een mooi titanium plaatje en na één nachtelijk verblijf mocht Jarco weer naar huis. Naar verwachting is onze coureur er de volgende race weer helemaal bij!

******! Wat een gave baan!

Het circuit van Spa Francorchamps is een circuit waar vele coureurs graag willen rijden. Het is niet alleen een ouderwets lange baan van 7 kilometer, maar heeft ook nog eens veel vloeiende en uitdagende bochten. Het hoogteverschil is ook iets wat we in Nederland niet kennen en dat maakt het circuit spectaculair om te rijden. Rintje kende het circuit al, want in de tijd dat hij nog met auto's racete heeft hij al veel op Spa gereden, onder andere met de Marcos Mantis. Maar autoracen is natuurlijk wat anders dan motorracen. Daarom stond op de vrijdag voor het raceweekend al een circuittraining op het programma. Na de eerste trainingsessie was meteen duidelijk dat Rintje er zin in had: "******! Wat een gave baan!" Zoals we gewend zijn van Rintje begon hij opbouwend aan de trainingen en al snel gingen de rondetijden naar beneden. Hij sloot de trainingsdag af met een goed gevoel en dus keken we als team uit naar de officiële training en de wedstrijden.

Het eind van de eerste trainingen was meteen het startsein voor de eerste BBQ van het weekend. We hebben al vele leuke weekenden doorgebracht met het team van Hartog Niwa Racing en dat was ook deze keer weer het geval. Heerlijke spareribs en hamburgers van Van Guilik op de barbecue, fantastisch brood van Desemenzo en heerlijke versie sapjes van Gijs Streekproducten. Dat werkt wel in combinatie met een biertje van Veltins. Zelfs de buren liepen met alle lekkernijen onder de arm rond.

Gekwalificeerd op de 26e plaats

Voor de officiële trainingen werd de BMW voorzien van nieuwe banden en remblokken, zodat we fris van start konden gaan. Rintje wist zijn tijden steeds weer te verbeteren. De extra meters van de sessies tijdens de trainingsdag kwamen dus goed van pas op het circuit waar de snelheden hoog oplopen en waar je veel blinde bochten tegenkomt. Uit de GPS-data blijkt dat Rintje een topsnelheid van wel 282 km/u heeft gehaald! Uiteindelijk kwalificeerde Rintje zich op zaterdag met een tijd van 02:37.349 op de 26e plaats. Tevreden schoven we aan bij de tweede barbecue van het weekend, wederom met Team Niwa!

Youandi heeft er tijdens de wedstrijddagen een eervolle functie bij gekregen. Ze heeft interviews afgenomen met de top 3-coureurs voor Bach Lamboo. Bach Lamboo van Bach Productions en Joeri Kamphuis van IF-TV Productions leggen het raceweekend vast op beeld. Op de racedag had team De Hollandsche Jongens een warming-up en twee wedstrijden in het vooruitzicht. Iets wat we niet vaak meemaken.

De eerste officiële race kende Rintje een matige start en kwam mede door een valpartij de eerste ronde niet goed door. Toch wist hij tijdens de race weer een paar plaatsen te winnen en uiteindelijk als 23e te finishen. Zijn rondetijd verbeterde hij naar 02:36.861. Na de finish werd de BMW S1000RR weer van verse banden voorzien en ook de mapping werd aangepast. Op naar race 2. Deze race geen incidenten tijdens de start en ook deze wedstrijd won Rintje weer een aantal plaatsen. Hij finishte als 24e. Vanwege het grote aantal Belgische rijders dat niet deelnam aan het Nederlandse kampioenschap heeft Rintje hiermee ONK-punten binnengesleept voor respectievelijk plaats 12 en plaats 14. Team De Hollandsche Jongens is erg tevreden met dit resultaat! Onze coureur is daarmee gestegen tot een verdienstelijke 20e plaats in het klassement en dat smaakt naar meer. Door het missen van drie wedstrijden is Jarco helaas teruggevallen van plaats 10 naar plaats 14, maar met nog vijf races voor de boeg blijft de landelijke top 10 een reëel doel.

We kijken erg tevreden terug op Spa Francorchamps. Een geslaagde race en een gezellig raceweekend. Op naar 8 september, de dag waarop we de dubbele race in Assen rijden tijdens de verschoven Paasraces.

Aanmelden als VIP bij De Hollandsche Jongens Hospitality? Stuur een mail naar [email protected]. Tot dan!

Team De Hollandsche Jongens

Datum race:2013-08-09T09:00:00
Organisatie: Jumpy's
Locatie: Spa, Francorchamps