British Superbikes

woensdag 2 oktober 2013

Verslag British Superbikes 20-22 september 2013

Afgelopen weekend was het TT circuit het strijdtoneel van 's werelds meest prestigieuze superbike kampioensschap, de British Superbikes, ofwel BSB. Dit jaar was de 2e editie na het eerste succes vorig jaar. Wel bijzonder dat een nationaal kampioensschap een buitenlandse wedstrijd rijdt, maar dit geeft toch te kennen dat het Drentse hogesnelheidsasfalt goed in de smaak valt bij de Britse coureurs. Vanzelfsprekend zorgde dit ook voor vele engelse fans langs de baan met aardig gevulde tribunes. Om mooi motorsport evenement te organiseren, reden ook diverse Nederlandse klassen mee. Waaronder Dutch Superbikes, waar wij in uit komen. Vanwege de organisatie, welke in handen was van het BSB kampioensschap, hadden wij onze VIP hospitality beperkt gehouden. Met een gevarieerd voedingsprogramma van onze top leveranciers, werd de innerlijke mens weer prima verwent en werd niets aan het toeval over gelaten. De heren coureurs, Jarco en Rintje, hebben dit weekend ook weer goede zaken gedaan voor het kampioensschap en punten kunnen bijschrijven. Zo kunnen wij wederom terugkijken op geslaagd raceweekend, waar zowel gasten als team voldaan en met een glimlach het TT circuit verlieten.

Kwalificatie 1

In tegenstelling tot andere evenementen werden de eerste kwalificaties op vrijdag verreden. Niet vreemd als je beroep coureur is, maar voor ons als semi professionals toch iets onwennig als je normaal gesproken het programma in het weekend moet afronden. Voordeel is, dat er ruim de tijd is om de motoren te prepareren. Rintje, die nog herstellende is, reed met reserves toch een aardige kwalificatie en sloot af met een 17e positie. Jarco moest helaas vroegtijdig staken door een schuiver. Gelukkig redelijk onschuldig, maar voor het zelfvertrouwen natuurlijk niet optimaal. Ondanks dit bodemonderzoek bezette hij een 11e tijd. De schade aan de BMW kon gelukkig ter plaatse opgelost worden en Jarco heeft er, behalve wat schaaf plekken op zijn pak, verder geen letsel aan over gehouden.

Kwalificatie 2

Na een leuk paddock feestje op vrijdag avond, waar voornamelijk andere teams de weg naar het Hollandsche Jongens dorp hadden gevonden, was het weer zaak voor de heren coureurs zich te focussen op de 2e kwalificatie. De BMW's staan gereed, het pak zit weer netjes in de plooi en de Kabuto helmen zijn gepoetst. De omstandigheden zijn, behalve wat veel wind, goed te noemen. De tijden zouden scherper gezet kunnen worden en dat is dan ook de missie. Pech voor Jarco herhaald zich. Na slechts 5 ronden blijkt de achterband niet goed en moet Jarco de motor de pits in rijden. Gelukkig heeft hij zijn tijd wat scherper kunnen stellen, maar een 16e tijd is enigszins wat onder de maat. Rintje weet zijn tijd met 3 seconden te verbeteren een behoud zijn 17e positie. Gezien de omstandigheden stellen wij ons tevreden met dit resultaat en kijken uit naar de wedstrijd, waar zeker nog winst te behalen valt.

Race

Langzaam ontwaakt het team voor weer een mooie Hollandsche Jongens racedag. Van een prachtige zon opkomst is geen sprake. Een grijze wolkenmassa bedekt de hemel en belemmerd ook maar ieder staaltje zonlicht. Dit zou de mooiste weerdag van deze week worden, maar daar is nu nog zeker geen sprake van. Waar monteurs en rijders zicht voorbereiden voor de race, daar genieten de gasten van een vers kopje koffie vanuit de Catunambu Koffiebus. De meiden van "De Koffiebus"zijn deze week gestart met hun eigen bedrijf en wij wensen hen heel veel succes toe! Hun prachtige cappucino was voor onze gasten al een daverend succes! Anders dan eerder vermeld, werd de wedstrijd om 12:00 verreden. De TT run door de pitstraat wordt gemaakt waar ondertussen de coureurs hun sighting lap aanvaarden. Eenmaal opgesteld worden de laatste bemoedigende woorden aan de DHJ coureurs ten horen gebracht. De fotografen draven door het startveld voor nog een mooi plaatje en het publiek op de hoofdtribune wacht met spanning op het startschot. De Laser uitlaten van de BMW's brullen ongeduldig en de rechterhanden instrueren de Richa handschoenen de gaskraan te openen. Het groene licht weerspiegelt heel kort in de vizieren van de driftige coureurs, welke in mum van tijd de eerste bocht benaderen. Jarco zit er goed bij en heeft zijn start strategie aardig kunnen handhaven. Rintje kwam goed weg, maar door het gedrang miste hij toch de directe aansluiting. Na verloop haalt hij de schade in en veroverd in de slotfase nog 2 plaatsen om zo als 13e de finish te passeren. Jarco rijdt een solide race en na wat duels in het begin bouwt hij gedurende de wedstrijd voldoende speelruimte op om zijn 9e positie, en dus eindpositie, niet meer op te geven. Ondanks de blessure van Rintje en de moeizaam verlopen kwalificaties van Jarco kunnen wij toch zeer tevreden zijn met de behaalde resultaten.

Afterparty

In het Hollandsche Jongens dorp wordt druk gewerkt aan de voorbereiding van de lunch, welke inmiddels de wel bekende "van Guilik" status geniet. Deze keer hebben wij de BBQ's verruilt voor de wok, waar een heerlijke indische rijsttafel op werd bereid. De chef koks onder leiding van Leonard Bekkema van De Groene Weide op Terschelling hebben een fantastisch buffet geserveerd. De gasten, waaronder 5 Britse die speciaal waren overgekomen voor dit evenement, konden genieten van de races omdat wij dicht op de baan stonden met het DHJ Racing "dorp". In de middagwerden er mooie biertjes van Veltins getapt en samen met de heerlijke hapjes van de Smaackmeester gepresenteerd. De tappas op desembrood van Desemenzo bleek weer een goede combinatie en samen met een drankje kon men geniet van alle spectaculaire races. Hoofdattractie was natuurlijk de Britse Superbike races, waar men massaal de tribunes opzocht. Na de races was de nu al beroemde "Hollandsche" afterparty met muzikale omlijsting van DJ Stephan! Samen met onze gasten en het team van Niwa hebben we het raceweekend weer stijlvol feestend afgesloten. Iedereen weer ontzettend bedankt voor zijn en haar bijdrage. Het was weer een geweldige dag en als de laatste gasten met enige tegenzin het terrein verlaten, wordt het nog even aanpakken voor het team om de boel weer schoon en netjes achter te laten. Wij geven bij de poort nog even een knipoog aan de nog aanwezige baanwachters en danken hen weer voor hun bijdrage aan dit evenement. Dag TT circuit, tot over 3 weken. Dan is de finale race van het seizoen waar u zich weer voor aan kunt melden om dit in onze hospitality mee te maken tijdens een VIP arrangement. Meld u zich aan via de website www.dhjracing.nl of stuur een mailtje naar [email protected]

Volgas naar de volgende race!

Tot dan?

Team hollandsche Jongens