Een regenachtig spektakel op het TT Circuit in Assen!

dinsdag 17 september 2013

Het weekend van 8 september. De in het Paasweekend afgelaste races deden hun herintrede. En dat betekent dat het TT Circuit in Assen in het teken stond van de nationale wegraces. Waren de vrije trainingen op vrijdag zomers heet, de racedag op zondag was stralend nat. Maar De Hollandsche Jongens wisten er hoe dan ook een spektakel te maken.

Een grijs wolkendek voor de zon belemmerde een aangename temperatuur en zorgde zelfs voor kleine kabbelende beekjes over het rennerskwartier. Ondanks het tegenwerkende weer was het toch weer volle bak bij De Hollandsche Jongens en wisten onze vele gasten er samen met ons team weer een onvergetelijke dag van te maken. We werden zelfs vereerd met een bezoek van Corrie Konings, die een bijzondere twist gaf aan de dag. De innerlijke mens werd het hele weekend weer prima verzorgd door Catunambu, de Smaackmeester, Veltman Vis, Van Guilik en natuurlijk het biertje van Veltins.

Persoonlijk record voor Rintje

Op vrijdag waren er drie vrije trainingen voor alle coureurs. Een prima gelegenheid om zonder druk wat testwerkzaamheden te verrichten. Voor Jarco was het alweer enige tijd geleden om te rijden en was voornamelijk bezig met de opbouw van zijn ritme en te kijken hoe zijn blessure hier invloed op zou hebben. Rintje richtte op de technische aspecten van het racen. En niet onverdienstelijk! Hij wist zijn persoonlijk record met ruim 1 seconde te verbeteren en constant snellere tijden te rijden. Vruchtbare sessies voor beide coureurs. Een mooi moment om met vertrouwen uit te kijken naar de wedstrijddag.

Het raceweekend in Assen was een gecombineerde wedstrijd met het Belgische kampioenschap. En dat zorgde voor een aardig gevuld deelnemersveld van 29 tot op het bot gemotiveerde asfaltvreters. De eerste kwalificatie kon wel eens de belangrijkste zijn van de dag! Door de constante dreiging van regen moest het er nu om gaan. Rintje was van de meet af aan snel en dwong daarmee zijn BMW met een nieuw gezette PR-tijd van 1:44,1 op een zeer keurige 16e startplaats. Jarco had iets meer tijd nodig om zijn ritme te vinden, maar was zeker snel te noemen. Een dosis paracetamol tegen de pijn en zijn vastberadenheid brachten hem dicht bij zijn persoonlijk record. Met een tijd van 1:42,8 wist hij beslag te leggen op de 12e startpositie.

Slickbanden vs. regenbanden

De tweede kwalificatie was zeer dreigend. Tenminste, was betreft de weersomstandigheden. Omdat de BMW's er goed op stonden, was een verdere aanpassing niet nodig. Verse banden zou voldoende moeten zijn om de tijden wellicht nog scherper te stellen. Maar na slechts een paar ronden deed de regen zijn intrede. De baan was niet nat genoeg om met regenbanden te tijden, maar te gevaarlijk om de slickbanden onder de motoren te houden. Teleurstellend voor de rijders, maar de tijden van onze eerste kwalificatie waren een prima start voor de wedstrijd op zondag.

De start van de wedstrijddag is in één woord te omschrijven. Regen. Tijdens de warm-up werd één ding duidelijk: tijd voor de regenbanden. De gasten van De Hollandse Jongens zien, onder het genot van een heerlijke kop koffie, met lederogen aan hoe de regen spat op de stenen van het rennerskwartier. Maar na een flinke omschakeling wist Jarco de 9e tijd te klokken en Rintje de 12e. Misschien was die regen toch niet zo onverdienstelijk! Ook al heeft het geen invloed op de race, onze coureurs laten wel zien hoe snel ze zijn in regenachtige omstandigheden.

WET RACE!

Bij de startopstelling geeft een groot bord 'WET RACE' aan. De paraplu's werden hoog geheven, maar de teamkleding van MW Bedrijfskleding biedt ons gelukkig de juiste bescherming tegen dit gure weer. Gelukkig staan de coureurs professioneel als altijd statig op de startgrid, omringd met de welbekende Pioneer Lady's. Na de start rotseren onze heren beheerst maar snel het natte asfalt. Maar na slechts twee rondes zien we Rintje niet meer in het veld. Terwijl Jarco vecht om de 10e positie, verliezen Rintje en zijn BMW de strijd met het asfalt. Zijn BMW komt er goed vanaf, maar Rintje lijkt in eerste instantie een gebroken sleutelbeen over te hebben gehouden aan de val. Na onderzoek in het ziekenhuis blijkt gelukkig dat het slechts een scheurtje en oprekking van de aanhechting is. Het advies: twee weken rust. Helaas betekent de val einde oefening voor Rintje op het TT Circuit.

In de middag, tijdens race nummer 2, maakt de regen gelukkig plaats voor wat zon. Gemotiveerd en vastberaden zoekt Jarco zijn plek weer op de startgrid voor aanvang van de tweede race. Het wordt hem moeilijk gemaakt zijn concentratie te behouden. Hij wordt deze keer namelijk vergezeld door twee Pioneer Lady's. Maar de drang op een goed resultaat voert de boventoon. Jarco speert zijn BMW na het startsein de eerste bocht in. De eerste doorkomst bezet hij de 6e positie. Euforie siert de pitstraat, waar het team gespannen de wedstrijd volgt. Tijdens diverse gevechten moet Jarco wel wat plaatsen toegeven, maar weet net als in de eerste race de 12e plaats te bemachtigen. Het is overduidelijk dat zijn blessure nog niet volledig is hersteld en dat 14 ronden lang alles geven toch wel zijn tol eist. Toch mag ons team terugkijken op een zeer geslaagde wedstrijd. Door het schrappen van een aantal Belgische coureurs uit de uitslag mag Jarco voor beide races de 9e plaats achter zijn naam noteren en 12 punten opeisen.

Net als Jarco gaat ook de afterparty van Team De Hollandsche Jongens in de boeken. Alle gasten hebben samen met ons weer een spannende dag beleefd en weer een onvergetelijke indruk achtergelaten. Het hele rennerskwartier wist weer dat De Hollandsche Jongens er waren. Een topfeestje. En dat ondanks de bittere pil van Rintje. Voldaan en als laatste team verlieten wij het rennerskwartier. Bedankt allemaal.

Tot de volgende ronde!

 

Team De Hollandsche Jongens

PS: bekijk hier laatste foto's die Erik de Ruijter maakte in Assen.