Hollandsche Jongens scoren hoog tijdens extreem raceweekend in Oss!

maandag 16 juni 2014

Racingteam De Hollandsche Jongens, rond coureurs Rintje Ritsma en Jarco Grotenhuis, zijn op tweede Pinksterdag teruggekeerd uit Oss, met een zak vol punten voor het ONK Dutch Superbike klassement, maar behaalden ze onder moeilijk omstandigheden.  Diverse zware crashes , temperaturen van 30 graden, en een aantal extreme buien zorgden voor een roerig weekend.

Het weekend begon rustig met opbouwen van de tent op vrijdagavond, en het vieren van Youandi haar 26e verjaardag!  Zaterdag werd in alle rust nog genoten van het prachtige weer en in samenwerking met thuisrijder en lokale race-coryfee Arie Vos werd een prachtige VIP Hospitality opgebouwd. Om onze gasten zo goed mogelijk te kunnen ontvangen werden de krachten gebundeld, en het resultaat mocht er zijn.  Met dank aan het team van Arie Vos, Desemenzo, Slagerij van Guilik, Hanos en BonneBella Catunambu konden we onze gasten ook dit weekend weer een heel sterk concept presenteren, waarmee we weer onderscheidend konden zijn op de paddock. Het was dan ook een drukte van jewelste in onze hospitality  gedurende het hele weekend. Niet alleen vanwege de VIP behandeling van onze gasten, of vanwege de aansprekende resultaten van Arie Vos, die in een zogenaamde 'clean sweep' al zijn races won, maar ook zeker vanwege de prestaties van onze Hollandsche Jongens.

Zondag begonnen we met de trainingen. Hoewel het evenement goed georganiseerd was, is Oss geen makkelijk stratencircuit. Jarco had zich, om hoge ogen te kunnen gooien tijdens ONK race, ook wederom ingeschreven in het International Road Racing Championship. Dus met 4 trainingen en 3 races, weer een druk weekend.  Voor Rintje i s het pas de tweede keer dat hij zijn BMW op dit circuit de sporen geeft. Omdat dat de punten voor het ONK binnen handbereik liggen begint ook Rintje erg gefocust aan de ONK wedstrijd, maar zal niet uitkomen in de andere klassen.  Jarco kwalificeerde zich probleemlos als 6e in de IRRC, net achter zijn grootste concurrent in deze klasse, Johan Fredriks. De winnaar van het IRRC in Hengelo Didier Grams, stond achter hem, dus dat beloofde nog wat.

Voor het ONK kwalificeerde Jarco zich als 9e en Rintje als 19e. De rondetijden waren nog niet helemaal wat ze zijn moest. Jarco kwam net niet aan zijn tijd van het IRRC. Vanwege een rode vlag werd de sessie ingekort, dus kwam een snel rondje er net even niet uit. 0.2 seconde koste Jarco gelijk 2 plaatsen op de ONK startgrid. En Rintje had slechts 2 sessies om zijn tempo te vinden op een voor hem relatief nieuw stratencircuit. Dus hoewel de heren niet echt tevreden waren, wisten we dat er nog genoeg mogelijk was op maandag, 2e pinksterdag.  Omstreeks 04:30 werd de paddock  opgeschrikt door een enorm noodweer, met hagelstenen als knikkers en een windhoos met regen. Diverse tenten lieten en het leven en auto's en caravans lieten het leven. De Hollandsche Jongens hingen met z'n allen aan de zeilen van de grote tent, en verleenden nog wat assistentie aan diverse naburige teams, maar konden zonder schade alweer snel naar bed, zij het met de schrik in de benen.  Dat we ons door een beetje Hollandsche weer niet van ons stuk laten brengen bewezen Jarco en Rintje door in de warming-up beiden snellere rondetijden te tonen als de dag ervoor.

Ook tijdens Jarco's eerste IRRC race volgde er een extreme bui. Na een goede start en liggend op een 6e plaats waaiden de coureurs bijna van hun motoren, en werd de race na 6 ronden terecht afgevlagd door de wedstrijleiding. Een 6e plaats bleef Jarco's deel. Wederom had er meer ingezeten. Na diverse rode-vlagsituaties en ingekorte races vanwege valpartijen, was het bij 30 graden moeilijk voor de coureurs hun focus vast te houden en op het juiste moment te pieken. Tijdens het warmste moment van de dag mochten de heren eindelijk van start, en wederom was  Jarco erg goed weg. Hij kwam zelfs even als 4e door, en finishde op een keurige 5e plaats. Maar ook Rintje hield het hoofd koel! Daar kwam de ware aard van een ervaren sportman naar boven. Waar andere coureurs uitvielen, of niet van start konden gaan, reed Rintje een uitgekiende race en consolideerde een 11e plaats. Hij bracht daarmee 4 punten naar huis en staat nu 8e in het kampioenschap. Jarco scoorde 11 punten en staat nu met 50 punten op de 6e plaats, op 11 punten achterstand van de nummer 5, Nelson Rolfes.

Een grote domper tijdens de laatste race voor het IRRC zou echter nog voorvallen. Arie Vos was vastbesloten zijn laatste thuisrace tot een spektakel te maken en zocht het gevecht op met andere coureurs. Johan Fredriks en Jarco sprongen als een bok op de haverkist en kwamen als 1e en 2e door. Terwijl Arie Vos begon aan een spectaculaire inhaalrace volgde vaste IRRC rijder Didier Grams in zijn kielzog. Waar Vos onze Jarco met een nette inhaalmanouvre passeerde, lukt Grams dat niet en raakte Jarco waardoor deze naast de baan kwam en hard crashte. Daarmee kwam er in mineur een eind aan een zwaar weekend. Maar gelukkig gaat het goed met Jarco en heeft hij weinig tot geen lichamelijk letsel.

Helaas geld dat niet voor alle coureurs die dat weekend gecrasht zijn. Onze gedachten gaan daarbij vooral naar Mick Jansen (Hooghalen) die in de Supersport race hard crashte en in het ziekenhuis belandde met zwaar letstel. Daarbij raakte ook een toeschouwer gewond. Wij wensen hen, en hun families veel kracht en sterkte in de kritieke dagen en uren die volgen. Daardoor beseffen wij weer dat geluk en ongeluk in onze sport erg dicht bij elkaar liggen en zijn blij over twee weken weer van start te kunnen gaan in het verste circuit van de ONK cyclus. Het Duitsche Oschersleben wordt ons strijdtoneel van 19 tot 21 juni. Wil je ons daar bezoeken? Neem dan contact op met [email protected]