Pittig weekeinde voor Die Höllandische Jungs tijdens IDM wedstrijd in Oschersleben (DE)

zondag 22 juni 2014

Op donderdagmiddag vertrok de Hollandsche Jongens caravaan richting het Duitse Oscherleben, voor alweer race 6 en 7 in het Open Nederlands Kampioenschap Dutch Superbikes. Van de crash in Oss tijdens race 4 was Jarco Grotenhuis nog niet helemaal bekomen, maar besloot net als Rintje Ritsma gewoon te rijden. Door Ten Kate Racing Products waren op korte termijn alle benodigde nieuwe onderdelen geleverd voor de Honda CBR FireBlade van Jarco, en ook de BMW S1000RR werd voorzien van nieuwe Dunlop's en remblokken van Vekoma Frictie, om er in het komende weekend weer optimaal geprepareerd bij te staan. Helaas waren er slechts 11 ONK'ers afgereisd, maar dat mocht de pret niet drukken.

Het team was gebrand op een goed resultaat, om tijdens dit gastoptreden in het Internationale Deutsche Meisterschaft een mooi visitekaartje afgegeven. Bij aankomst was gelijk duidelijk hoe professioneel het IDM in elkaar steekt en de ontvangst door de Duitsers was dan ook perfect geregeld.

Vol goede moed werd op vrijdag dan ook heerlijk getraind. Daarbij bleek gelijk het hoge niveau van de Duitsers, en het verschil in tempo met de toppers uit het IDM. Hoewel Jarco en Rintje beiden reeds 3 jaar niet op dit circuit hadden gereden, sloten zij toch de dag met een goed gevoel af, en hadden een redelijk goed plan, om de dag erop sneller te zijn in de qualificaties. Daarna was er ruime tijd voor ontspanning en stond er traditiegetrouw weer een feestmaaltijd op tafel, met dank aan de dames die koken, en natuurlijk Desemenzo, Hanos, Slagerij van Guilik en BonneBella Catunambu. Ook andere teams schuiven steeds vaker aan om te genieten van een goede maaltijd, en samen eten verbroedert, dus komt ook ten goede aan de samenhang op de paddock. Dat is erg leuk om te zien.Op zaterdag reden zowel Rintje als Jarco goede kwalificaties, maar had Jarco nog wel wat moeite met focussen, en het explosief neerzetten van een snel rondje.  Een 7e plaats op de grid voor Jarco, en een 10e voor Rintje was het resultaat tussen de Nederlanders. Maar een 32e en 35e overall, zorgde ervoor  dat vooral aan de achterzijde van de grid het oranje van de Hollandsche Jongens de sfeer bepaalde.

In race 1 was Jarco traditiegetrouw goed weg en probeerde aan te haken bij een snellere groep, en reed daarmee zijn qualificatie tijd van 1.33.1 aan gort met een 1.32.7 in de race. Echter na een paar ronden kon Jarco niet aanhaken  en reed samen met Bertus Folkertsma de rest van de race om de 7e plaats in de ONK puntentelling.  Rintje vond in een leuk gevecht wat aansluiting bij Andr√© Niemandsverdriet. Nadat enkele IDM toppers de Hollandsche jongens hadden gelapt, op niet mis te verstane wijze overigens, werd helaas Race 1 door een crash van Arie Vos afgevlagd. Arie brak hierbij zijn scheenbeen, we wensen hem dan ook veel sterkte met zijn herstel, en hopen hem snel weer te zien.  Een 7e plaatsviel Jarco ten deel, en met een 9e plaats voor Rintje bereidden de heren met toch een redelijk aantal punten op zak zich voor op race 2.

Onder dreiging van regen waren de heren weer goed weg, en Jarco won zelfs een paar plaatsen in de eerste ronde. Ook wist hij zijn rondetijden constant te houden. Rintje richtte zijn focus niet meer op coureurs die sneller waren, maar onder het mom van "Dan motten ze maar om me heen" reed de nuchtere Fries ijskoud naar een 7e plaats! Vanwege het uitvallen van Arie Vos en Nigel Walraven in race 2 sleepte Jarco de punten binnen voor een 5e plaats. Daarmee staat jarco nu 6e en Rintje 8e in het ONK.

Jarco doet 5 zaterdag 5 juli samen met CRT-instructeur en dorpsgenoot Paul Lugtenberg weer mee aan de 501 km Endurance in Assen, komend weekend. Het gelegenheidsduo heet De Luttenbersche Jongens, en rijdt met het nummer 80. Het belooft een prachtig evenement te worden, zeker als Jarco net als vorig jaar weer de kopstart weet te pakken... De entree is gratis! Op 12 en 13 juli rijden we race 8 en 9 in Zolder (BE). Mail met [email protected] om erbij te kunnen zijn.