Raceverslag ONK Dutch Superbikes Race 4: ONK en IRRC Hengelo (Gld.)

zaterdag 3 mei 2014

Wederom goede score voor De Hollandsche Jongens tijdens gezellig weekend op stratencircuit van Hengelo!

Op donderdag 1 mei, stipt om 18:00 's avonds, arriveerde Racingteam De Hollandsche Jongens op de sfeervolle paddock van de legendarische Varsselring te Hengelo Gld. De Hamove organiseerde daar traditiegetrouw de race van het ONK Dutch Superbikes. Voor de gelegenheid had Jarco, die lid is van de Hamove en Hengelo 4 e altijd ziet als zijn thuisrace, zich ook ingeschreven voor de dubbele race in het international Road Racing Championship. Zelfs was via sponsor RICHA een nieuw pak geregeld, om in Hengelo goed voor de dag te komen! Het beloofde dus een druk weekend te worden. Vandaar dat het team al vroeg aanwezig was om niet alleen een mooie plek aan de baan te bemachtigen voor de hospitality-trailer, maar ook om in alle rust de motoren voor te bereiden.

Op zaterdagochtend ging het al gelijk goed van start, om 8:30 kon Jarco al beginnen aan zijn eerste IRRC- kwalificatie, de 10e kwamen nog maar slecht op temperatuur. De vering werd aangepast en om 11:35 konden zowel Rintje als Jarco de baan op voor de 1e voor Rintje (1:57,7), wat in dit mooie volle startveld, aangevuld met rijders uit het Belgische Kampioenschap en IRRC, zeker niet slecht te noemen was. Zeker Rintje, normaal gesproken geen groot fan van stratencircuits, wist toch snel in zijn ritme te komen. Vervolgens was het wederom de beurt aan Jarco voor de 2e Met een rondetijd van 1:51,8 verzekerde Jarco zich van een 8e begon het vertrouwen weer wat terug te komen.

Na een moeilijk jaar op de BMWin 2013, begon nu de Honda weer helemaal goed aan te voelen, en Jarco wist dan ook zeker dat hij sneller kon. Dat kwam er om 16:25 tijdens de tweede kwalificatie niet echt uit, want daar was wederom een een 1:51,8 zijn snelste tijd, nu goed voor een 10e tijd, en zijn1:56,6 was goed voor een 19e van een barbecue, mede mogelijk gemaakt door Hanos en Slagerij van Guilik. Na een paar uur flink sleutelen aan de vering van Jarco werden beide machines voorzien van nieuwe Dunlop banden. Toen alles gereed was gingen de coureurs vroeg naar bed, en zoals het hoor in Hengelo, meldde de rest van het team zich in de feesttent van de Hamove, en was het tijd voor een ontspannende borrel.

Toch was het team alweer vroeg op, want de warm-up voor het ONK stond algepland om 09:30 en voor die tijd werd de hospitality ingericht voor gasten. De warm-up ging voor beiden prima, Jarco kon dankzij een andere achterveer zelfs zijn kwalificatietijd verbeteren naar 1.51,5. . Hostess Debbie meldde zich al vroeg bij het Welcome-Centre om alle gasten op te vangen. Deze DHJ-VIP's werden, eenmaal binnen, zoals altijd ontvangen met iets lekkers van Desemenzo, en Sander Vos van BonneBella Catunambu was er al weer vroeg bij met zijn bijzondere Piaggio ApeCar inclusief koffiemachine, waarmee hij een hoop bekijks trok op de gezelligste paddock van het hele kampioenschap, en waarmee hij de lekkerste cappucino's voorschotelde aan onze gasten. Ook Motorbronx.nl was aanwezig op de paddock met zijn handige motoraanhanger met verstelbare laadvloer voor het geven van demonstraties! Ook teamlid Marcel was jarig, dus kwam het goed uit dat lokale banketbakker Jan-Peter Peelen een grote slagroomtaart langs kwam brengen. Zo was het een gezellig boel op de paddock!

Vervolgens maakte Jarco zich op voor de eerste race in het IRRC. De start was goed, de achtste startplek wist Jarco goed vast te houden en kwam gelijk in gevecht met zijn oude strijdmakker van Hengelo, Johan Fredriks. Deze twee heren zijn nagenoeg even snel op de Varsselring. Enkele ronden kwam Jarco door een klein foutje achter Jochem van der Hoeck terecht, deze reed defensief en gaf een goede strijd weg, maar Jarco wist zich terug te vechten. Echter was het toen al te laat weer in te lopen op Johan Fredriks. Een achtste plek was het resultaat.

plaats (1.58,1), maar nog lang niet tevreden over zijn tijd. Het was nog koud en de banden ONK kwalificatietraining. Wederom een 10e plaats (1:53,3) voor Jarco en een 21e IRRC kwalificatie. plaats op de startgrid in het IRRC, en daarmee startplek. Rintje verbeterde wel flink zijn startpositie. 's Avonds werd er met enkele andere teams flink genoten Hoe anders was dat in de ONK Race! Jarco was nu echt weg als een pijl uit de boog, en dook als 5e bocht in, helaas trof hij daar aan de binnenzijde Ten Kate collega Kervin Bos, die Jarco snel de 6e afhandig maakte. Ook Johan Fredriks profiteerde handig. Jarco wist de 7e houden maar door een remfout werd hij in de 2e zichzelf niet te frustreren over 1 foutje begon Jarco aan zijn inhaalrace. Elders op de baan was Rintje druk in gevecht met enkele Belgische rijders, en kende een spannend moment waarbij hij met beide wielen in het gras kwam. Als een echte straatcoureur hield hij het gas er vol op en kon zijn weg vervolgen! Jarco vocht zich ondertussen snel terug naar P8, waar hij wederom Johan Frediks in het vizier kreeg, en zich vastbeet in zijn achterwiel. Intussen verbeterde hij zijn rondetijd met een volle seconde naar 1:50,6! Vastbesloten zat hij hem op de hielen en in de laatste bocht van de laatste remde Jarco hem prachtig uit met een klassieke inhaalactie, in de Molenbocht waar al zoveel duels besloten werden. P7 was het resultaat, en met het schrappen van IRRC- rijder Didier Grams uit de ONK uitslag, was wederom een 6e waard was om de 15e stek, zij het dan met een minimale achterstand. Maar van vaste ONK-deelnemers eindigde Rintje als 9e, een hoop punten en loon naar werken dus, gezien de vastberadenheid en de keurige race van de Beer uit Lemmer.

Ondertussen genoten de gasten in de Hospitality van heerlijk eten, drinken en de geluidsinstallatie van Pioneer trok menig bezoeker naar de tent van de Hollandsche Jongens. Wat een heerlijke zondag! Jarco laadde zich nog 1 keer op voor de IRRC Race, en de monteurs moesten nog even vol aan de bak, want Jarco wilde graag wat veranderen aan de gearing. Dit werd snel geregeld en voor de ogen van zoon Luca en vriendin Daisy was Jarco wederom fenomenaal goed van zijn plek, en vloog zelfs als 4e ronden vast, maar moest uiteindelijk de snelle BMW van de Belg Vic de Cooremeter langs zich dulden op het rechte stuk. Een keurige 5e 1 tiende verwijderd van zijn PR op Hengelo in 2012, en daarmee werd ook de deelname aan het IRRC tot een goed eind gebracht!

Tijdens het napraten en afbreken van de hospitality werd er alweer volop gespeculeerd over het volgende stratencircuit. Op 8 en 9 juni zijn De Hollandsche Jongens aanwezig op Circuit Paalgraven en zijn er weer VIP-arrangement beschikbaar voor een volledig verzorgde dag, inclusief eten en drinken. Meld je aan via [email protected] Natuurlijk kan even langskomen voor een lekkere cappucino van BonneBella Catunambu altijd! Graag tot ziens…